Voor bijverdieners

Werken in de retail:
Snelcursus & Veelvoorkomende richtlijnen

werken-in-de-retail-snelcursus-en-veelvoorkomende-richtlijnenSuper, je hebt een job in de retail gevonden via NOWJOBS, gefeliciteerd! Ben je sociaal, heb je heel wat mensenkennis en beschik je over een gezonde dosis zelfvertrouwen? Dan is werken in de retail vast en zeker iets voor jou, óok als je hier nog geen ervaring in hebt! Lees hieronder nog wat tips per winkeltype, en maak je baas én de klanten tevreden.

 

Supermarkten

Een job in de supermarkt kan heel gevarieerd zijn. Denk aan achter de kassa zitten, vakkenvullen of werken in het magazijn. De variatie kan het werk ook wel uitdagend maken.

 • Bang om te verdwalen? Geen paniek, dat komt goed. In het begin moet iedereen inwerken en zijn of haar nieuwe werkplek leren kennen. Meestal zijn er plattegronden aanwezig en anders vraag je je collega’s of zij een snelle, vaste route door de winkel hebben. Na een tijdje ken je de winkel uit je hoofd, pinky promise.
 • Bij sommige taken kom je meer in contact met klanten dan bij andere taken. Het is in ieder geval belangrijk dat je werkt met een glimlach op je gezicht. Zo zullen de klanten niet twijfelen om hulp te vragen en – geloof het of niet – door te lachen krijg je zelf óók automatisch een beter humeur.
 • Zit je achter de kassa? Begroet dan iedere klant. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar sommige mensen vergeten dit weleens. Het is ook een goed idee om de klant na het afrekenen een fijne dag te wensen.
 • Zorg ervoor dat jouw kassa er steeds netjes en schoon uitziet, zodat je niet per ongeluk een verkeerd product meegeeft of iets dubbel scant. Zoek de gemakkelijkste manier van werken die bij jou past. Leg de meest gebruikte items, zoals stickers, stempels en scanners dichtbij.
 • Draag ten slotte altijd de outfit van de zaak die je gekregen hebt van de werkgever. De outfit zorgt ervoor dat de klanten weten dat jij werknemer bent en dat ze je kunnen aanspreken. Combineer het schort of je T-shirt met een paar comfortabele en stevige schoenen waar je goed en lang op kunt lopen.

 

Als je via NOWJOBS een job hebt gevonden in een supermarkt, kun je altijd in de app bij de beschrijving lezen of je werkgever verwacht dat je specifieke kleding draagt. Kun je dit nergens vinden en wil je het toch zeker weten? Dan kun je het makkelijk aan de werkgever vragen via de chatfunctie in de NOWJOBS app. De gewenste outfit kan uiteraard per werkgever verschillen.

Dankzij onze checklist weet je goed wat er van je verwacht wordt tijdens je job in de supermarkt:

 • Leer je werkplek rustig aan kennen en vraag hulp.
 • Ga voor een glimlach op je gezicht.
 • Wees netjes en vriendelijk aan de kassa
 • Draag de juiste kleding van de winkel.

Bonustip: Vertrek op tijd (en houd rekening met files of vertragingen).

 

Kleine zelfstandigen

Ook bij de kleine zelfstandigen zoals een bakkerij of slagerij kun je leuk bijverdienen door klanten te helpen en te bedienen. De sfeer is er vaak iets gemoedelijker en persoonlijker dan in een grote keten, maar dat betekent niet dat je minder hard je best moet doen. Het is aan jou om de zaak – die vaak met veel passie en hard werk is opgericht of al generaties lang draait – professioneel te vertegenwoordigen.

Als je via NOWJOBS een job hebt gevonden in een kleine zaak, kun je altijd in de app bij de beschrijving lezen of je werkgever verwacht dat je specifieke kleding draagt. Kun je dit nergens vinden en wil je het toch zeker weten? Dan kun je het makkelijk aan de werkgever vragen via de chatfunctie in de NOWJOBS app. De gewenste outfit kan uiteraard per werkgever verschillen.

 • Zoals bij elke job waar je met klanten in contact komt, is het ook hier een must om te glimlachen en op en top vriendelijk te zijn en te blijven. Een “Goeiedag meneer of mevrouw, wat zal ‘t zijn?” mag zeker niet ontbreken. De klanten onthouden het als je vriendelijk bent en het kan voor hen zelfs een beslissende factor zijn om terug te komen.
 • Sta je met verschillende medewerkers achter de toonbank? Werk dan samen een systeem uit dat voor iedereen werkt. En is er al een vaste werkwijze? Probeer je dan zo snel mogelijk aan te passen. Zo verloopt alles vlotter, zowel voor jou en je collega’s als voor de klant. Als er op een bepaald moment veel klanten in de winkel staan, weet iedereen als een geoliede machine perfect wat hem of haar te doen staat om elke klant goed te bedienen. Treuzelen krijgt zo geen kans!
 • Zoals je vast weet, speelt hygiëne in voedingswinkels een cruciale rol. Als medewerker ben je verplicht om je steentje bij te dragen door je strikt aan de regels te houden. Doe lang haar in een staart, doe sieraden af en piercings uit. Het is mogelijk dat je in sommige zaken een mondkapje moet dagen, maar dat is niet overal het geval. Zorg er steeds voor dat je nagels kortgeknipt zijn, aangezien daar veel bacteriën onder kunnen komen.
 • Daarnaast is het belangrijker de winkel schoon te houden, dan om hem schoon te maken. Ruim tussendoor wat op en veeg meteen weg wat je hebt gemorst. Was ten slotte regelmatig je handen.
 • Het kan best fris zijn in deze winkels, zowel in de winter als in de zomer. Dat is uiteraard belangrijk om de producten vers te houden. Het is daarom een goed idee om onder je schort wat extra laagjes kleding aan te trekken. Die laagjes in combinatie met jouw werktempo en enthousiasme zullen ervoor zorgen dat je het zeker niet koud zult hebben tijdens het werken.

Dankzij onze checklist weet je goed wat er van je verwacht wordt tijdens je job in een kleine zaak:

 • Glimlach en wees vriendelijk.
 • Krijg de vaste werkwijze van je collega’s onder de knie.
 • Hygiëne is cruciaal: doe lang haar in een staart, knip nagels kort en doe sieraden af en piercings uit.
 • Zorg ervoor dat de winkel schoon blijft en ruim tussendoor op.
 • Draag laagjes en de juiste kleding van de zaak.
 • Bonustip: Vertrek op tijd (en houd rekening met files of vertragingen).

 

Winkelketens

Ook winkelketens behoren tot de retail. Zo kom je vaak terecht in een winkelbedrijf of een winkel met meerdere vestigingen, zoals Hema. Je hebt er nauw contact met de klant en staat in voor het correcte advies, zodat iedereen met de juiste items die hij of zij nodig heeft naar buiten wandelt.

 • Net zoals bij de supermarkten en bij kleine zelfstandigen hechten klanten in ketens veel waarde aan vriendelijkheid, maar overdrijf niet. Begroet de klant, maar overval hem of haar niet meteen met de vraag of je met iets kan helpen. Laat de klanten de zaak eerst wat verkennen en geef hun de tijd om zelf te kijken wat ze willen.
 • Stelt er toch iemand een vraag, luister dan aandachtig en toon interesse door enkele vragen terug te stellen. Zo weet jij ook iets meer over zijn of haar stijl en kun je gerichter antwoorden geven. Vertel dan wat uitgebreider over de verschillende producten die je aanbiedt. Zo laat je merken dat je weet waarover je spreekt, kom je zelfverzekerd over en begeleid je de klant bij de juiste aankoop.
 • Zorg er ten slotte voor dat je er netjes uitziet. Kom fris gewassen naar je werk en trek gepaste kleding aan – als er geen specifiek voorgeschreven kleding is. Als je in een kledingwinkel werkt, kun je bijvoorbeeld kleding aantrekken die je daar zelf hebt gekocht. Zo laat je de klant zien dat je helemaal achter de waarden en de stijl van de zaak staat.

Als je via NOWJOBS een job hebt gevonden in een winkelketen, kun je altijd in de app bij de beschrijving lezen of je werkgever verwacht dat je specifieke kleding draagt. Kun je dit nergens vinden en wil je het toch zeker weten? Dan kun je het makkelijk aan de werkgever vragen via de chatfunctie in de NOWJOBS app. De gewenste outfit kan uiteraard per werkgever verschillen.

Dankzij onze checklist weet je goed wat er van je wordt verwacht tijdens je job in een winkelketen:

 • Wees vriendelijk, maar niet opdringerig.
 • Stelt een klant een vraag? Stel dan een vraag terug en luister aandachtig naar het antwoord.
 • Draag passende kleding, zoals iets uit de winkelketen zelf.
 • Bonustip: Vertrek op tijd (en houd rekening met files of vertragingen).

You’re good to go om er een dagje helemaal in te vliegen en wat bij te verdienen in de retail. Heb je zin in wat variatie en wil je bijvoorbeeld in een restaurant werken, maar weet je niet zo goed wat je kunt verwachten? Ook daar geven we je graag tips in onze snelcursus voor een job in de horeca.

Laat ons weten hoe je job is verlopen of neem een foto (voor of na je shift, niet tijdens ;) ) en tag #nowjobs op Instagram of Facebook. Heel veel plezier en succes!