Voor bedrijven

Je eigen online platform bouwen? Janic van BookThat maakt het mogelijk 

Bijverdieners-voor-nieuw-initiatief-BookThatEen overnachting boeken via Airbnb of supersnel een taxi regelen via Uber: het zijn gemakken waar enorm veel mensen gebruik van maken. Maar het opzetten van zo’n online dienst, dat is vanwege de hoge kosten en de lange ontwikkelingstijd verre van eenvoudig. Toch? Dat hoeft niet, bewijst Janic Makizodila. Hij ontwikkelt met zijn organisatie BookThat binnen twee à drie weken betaalbare platformen. En hij legt je graag uit hoe dat mogelijk is.

Eerst gaan we even terug naar de begindagen van BookThat. Oprichter Janic Makizodila zag de successen van grote techbedrijven, die met hun online platformen vaak vele duizenden actieve gebruikers trokken. Tegelijkertijd zag hij nog veel meer mogelijkheden voor het inzetten van digitale platformen. “Er zijn heel veel nichemarkten waar platformen echt een verschil kunnen maken”, vertelt Janic.

Een belangrijke drempel is dat het veel tijd en geld kost om een platform te ontwikkelen. En als het platform eenmaal staat, is succes niet gegarandeerd. Kortom, er is sprake van een relatief hoge investering met vaak een onzeker resultaat. Daarom zocht Janic naar een snellere oplossing met aanzienlijk lagere kosten. “We hebben toen software ontwikkeld waarmee we binnen twee tot drie weken een volledig platform kunnen ontwikkelen voor slechts een klein deel van de gebruikelijke kosten.”

Blokkendoos
Die software heet bij BookThat ‘de blokkendoos’. Het idee hierachter is simpel. ‘Online platformen hebben vaak verschillende onderdelen, zoals de mogelijkheid om te betalen via iDeal, het uploaden van foto’s en video’s of het downloaden van een factuur’, legt Janic uit. BookThat heeft 160 van dat soort unieke onderdelen ontwikkeld. Die onderdelen kun je zien als bouwstenen voor een online platform.


“Bij het bouwen van een platform selecteren we samen met onze klant de relevante bouwstenen waarmee we het platform samenstellen en personaliseren. Deze onderdelen hoeven we dus niet steeds opnieuw te ontwikkelen. Daarmee besparen we veel tijd.”


En zo is het mogelijk dat steeds meer organisaties de stap kunnen zetten naar een online platform. “Veel organisaties werken steeds meer digitaal, mede door de coronacrisis. Voor hen kan de eerste stap op weg naar een platform best een grote zijn. Wij willen die drempel verlagen. Daarnaast zijn er veel jonge ondernemers die mooie ideeën hebben, maar die niet de techniek of het geld hebben om te beginnen. Ook zij kloppen nu bij ons aan.”

Practice what you preach
Naast het ontwikkelen van platformen voor andere organisaties, heeft BookThat tegelijkertijd zijn eigen platform. “Dat hebben we opgestart omdat we de wereld van online platformen zo goed mogelijk wilden begrijpen voordat we andere partijen gingen helpen. Een eigen platform bouwen en daar een succes van maken leek ons hiervoor de beste optie.” Vanuit die gedachte creëerde BookThat zijn eigen platform in de entertainmentbranche.

Op BookThat.nl kunnen artiesten zichzelf presenteren met foto’s, video’s en hun eigen Spotify-kanalen. Zo krijgen mensen die online een artiest willen boeken direct een goed beeld van de artiest en kunnen ze beter beslissen of die bij hen past. Ook faciliteert BookThat alle administratieve processen voor artiesten, zoals facturen maken en betalingen innen. “Op die manier is de artiest enkel bezig met wat écht belangrijk is, het optreden.”

Het platform zat al vrij snel op 500 à 600 artiesten die zich aansloten en dus geboekt konden worden. “De eerste tekenen waren goed en in maart vorig jaar kwamen de boekingen ook goed op gang. Dat kwam natuurlijk volledig op zijn gat te liggen door corona en de lockdown die daarop volgde. Heel vervelend, maar we konden daardoor wel onze kracht laten zien als flexibel platform. We hebben direct geschakeld en zijn gestart met het uitwerken van nieuwe plannen.”

BookThat Flex
Dit leidde al snel tot de lancering van een nieuwe tak, BookThat Flex. Dit platform helpt uitzendbureaus met huisvesting voor uitzendkrachten die vanuit het buitenland in Nederland komen werken. Uitzendbureaus hebben vaak woningen in beheer waarin buitenlandse uitzendkrachten tijdelijk verblijven. De behoefte aan dit soort woonruimte schommelt continu en daar heeft BookThat Flex iets slims voor bedacht. Janic legt uit hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat.

“Het komt voor dat in bepaalde regio’s woningen leegstaan, terwijl een uitzendbureau in een andere regio juist woningen te kort komt. Door verschillende bureaus met elkaar in contact te brengen via ons platform, zorgen we ervoor dat de beschikbare woonruimte zo goed mogelijk wordt benut. Dit stelt de ene partij in staat om haar leegstaande woning te verhuren aan een ander uitzendbureau die op dat moment juist dringend op zoek is naar een geschikte woning.”

Nieuwe markt, nieuwe uitdagingen
De omschakeling naar deze nieuwe markt bracht – onvermijdelijk – nieuwe uitdagingen en behoeften met zich mee. BookThat is een techbedrijf, maar wil juist op het menselijke aspect het verschil maken. “Dit doen we door extra service toe te voegen, waarmee we onze klanten volledig ontzorgen. Op dat punt zoeken we steeds meer de samenwerking met NOWJOBS.”

De bijverdieners van NOWJOBS maken bijvoorbeeld woningen schoon, leveren de sleutel en verhuizen meubels. Vaak moet er bij het opleveren van een woning snel geschakeld worden, omdat er snel nieuwe uitzendkrachten in komen. “Dan is het fijn om een partner als NOWJOBS te hebben die daarvoor de juiste personen levert.”

En er liggen nog meer mooie klussen voor bijverdieners in het verschiet. BookThat Flex wil graag  professionele foto’s van alle woningen binnen het platform. “Dat kunnen er al snel duizenden worden. Daarom kijken we naar de mogelijkheid om bijverdieners in te schakelen voor het fotograferen. Het is een leuke opdracht en NOWJOBS kan de mankracht leveren, dat is interessant.”

De uitbreiding naar de huisvestingmarkt is succesvol gebleken, net als de samenwerking met NOWJOBS die daarbij is ontstaan. In de eerste vier maanden heeft BookThat Flex voor zijn klanten meer dan 100.000 euro kunnen besparen. “Op dit moment hebben we 900 woningen binnen ons platform en 38 aangesloten bureaus die daarvan gebruik maken.”

Gedeelde waarden
“De hulp die we krijgen van NOWJOBS vinden we heel prettig, omdat we merken dat we dezelfde service kunnen verwachten als die wij aan onze klanten leveren. Onze waarden komen overeen en dat is heel prettig.

 

Op zoek naar extra mankracht die je snel en flexibel op- en afschaalt? Neem contact met ons op!

Vraag vrijblijvend meer informatie